مقالات

ایزوگام، تکنولوژی جدید در عایقکاری رطوبتی ساختمان

ایزوگام، تکنولوژی جدید در عایقکاری رطوبتی ساختمان

رطوبت در ساختمان

ایزوگام، تکنولوژی جدید در عایقکاری رطوبتی ساختمان

یکی از مشکلات اساسی که در اکثر سازه ها به چشم می خورد، مشکل نم و رطوبت می باشد که در بعضی مواقع خسارات جبران ناپذیری را به سازه ها و ساختمان وارد می نماید و یکی از راهکارهای مقابله با آن، عایقکاری رطوبتی می باشد. در ایران با توجه به اقلیم و آب و هوا و نیز وجود منابع عظیم نفتی، متداول ترین عایق رطوبتی قیر و گونی می باشد که با پیشرفت تکنولوژی، این روش جای خود را به عایق های پیش ساخته (ایزوگام) داده است، اما با پیشرفت علوم و نیز گرانی مواد نفتی و قیر در بعضی مواقع عایق های پیش ساخته نیز مقرون به صرفه نبوده و مهندسان را به آن داشت تا از مواد شیمیایی جهت عایق بندی سازه استفاده کنند که هم از نظر اقتصادی و هم از نظر کیفیت و کارایی بتواند با سایر عایق ها رقابت کند.

بعد از تحقیقات متعدد مهندسان موفق شدند که با استفاده از رزین های اکریلاتی و استایرنی که با آب حل می شود، عایق رطوبتی جدیدی بسازند که صورت یک لایه mm1 روی سطوح مورد نیاز اجرا می شود و انعطاف پذیر نیز می باشد؛ نم و رطوبت موجود در خانه به خصوص در قسمت پشت بام می‌تواند قسمت‌های مختلف از جمله دیوارهای آن ساختمان را با گذشت زمان فرسوده کرده و هزینه‌های زیادی را برای صاحبان آنها به همراه بیاورد. اما وجود عایق رطوبتی که با هدف آب بندی بخش‌های مختلف در ساختمان که احتمال نفوذ رطوبت و آب در آنها وجود دارد، انجام می‌شود، کمک می‌کند تا از آسیب جدی به ساختمان جلوگیری شود.

عایق رطوبتی انواع مختلفی دارد؛ از پلیمری گرفته تا نانو و ایزوفیکس هر کدام با توجه به شرایط در پشت بام یا جای دیگر استفاده می‌شوند.

عایق بندی رطوبتی در ایران

در ایران با توجه به اقلیم و آب و هوا و نیز وجود منابع عظیم نفتی متداولترین عایق رطوبتی قیر و گونی می باشد که با پیشرفت تکنولوژی این روش جای خود را به عایقهای پیش ساخته ( ایزوگام) داده است. اما با پیشرفت علوم ونیز گرانی مواد نفتی و قیر در بعضی مواقع عایقهای پیش یاخته نیز مقرون به صرفه نبوده و مهندسان را به آن داشت تا از مواد شیمیایی جهت عایق بندی سازه استفاده کنند که هم از نظر اقتصادی و هم از نظر کیفیت و کارایی بتواند با سایر عایقها رقابت کند.

عایق رطوبتی چیست؟

رطوبتی که به دنبال شستشو و بارش برف و باران در خانه‌ها ایجاد می‌شود می‌تواند بر دیوار قسمت‌های مختلف خانه مانند سرویس بهداشتی، نمای بیرونی خانه و بخش‌های دیگر تاثیر گذاشته و موجب نم دادن و پوسته شدن رنگ دیوار شود که با گذشت زمان طول عمر مصالح را کاهش داده و به فرسودگی سریعتر سازه منجر می‌شود.

عایق ‌رطوبتی در واقع یک پوشش جایگزین برای انواع عایق ‌رطوبتی سنتی مانند قیر گونی، ایزوگام و قیر گونی و کاهگل است که عمدتا در مناطقی انجام می‌شد که رطوبت زیادی در آنجا وجود داشت و کمک می‌کند تا نم و رطوبت به فضای داخلی ساختمان نفوذ پیدا نکند. به عبارت دیگر عایق ‌رطوبتی دارای مقاومت بسیار زیادی در برابر انبساط و انقباض مصالح در یک سازه است که به راحتی نیز اجرا و ترمیم می‌شود.

در یک تعریف کامل از عایق ‌رطوبتی این گونه می‌توان تشریح کرد که عایق ‌رطوبتی پوششی است که به طورت لایه‌ای و در شکل رول یا شیت با ترکیبات گوناگون و در سایزهای مورد نیاز مشتریان برای حفاظت در برابر نم و رطوبت ساخته می‌شود.

موارد مصرف عایق رطوبتی

  • عایق کاری پشت بام، سرویس های بهداشتی، حمام و آشپزخانه
  • رنگ آمیزی و آب بندی سقف های شیروانی و ایرانیتی در رنگ های مختلف
  • عایق کاری و ضدرنگ کردن کف و بدنه ورق های گالوانیزه و فلزی مانند کولر
  • تزئین قطعات سفالی و گلدان ها
  •  آب بندی هر نوع استخر و منبع آب
  •  بندکشی و آب بندی لای درز کاشی ها و چسباندن سنگ های لق شده
  •  چسب سازگار با سیمان و گچ برای افزایش چسبندگی ملات
  • آب بندی و محافظت پاشنه درب های چوبی
  • چسباندن قطعات یونولیت به یکدیگر و روی دیوار

انواع عایق های رطوبتی

در ایران با توجه به شرایط اقلیمی و همچنین وجود منابع عظیم نفتی، از دیرباز متداول ترین عایق رطوبتی قیر و گونی بوده است. ولی امروزه با پیشرفت علوم ، عایق های نوینی تولید و ساخته شده اند که بعضا به صورت یک لایه انعطاف پذیر یک میلی متری بر روی سطوح اجرا می شوند. از جمله انواع عایق های رطوبتی علاوه بر قیر می توان به قطران، عایق های پلیمری (انواع پلاستیک ها و لاستیک ) ، عایق های پیش ساخته، پشم شیشه ، تیشو ، رنگ هایی چون سیلر، انواع ضد زنگ ها، انواع ماستیک ها و درزبندها و سیلرها، عایق های رطوبتی پلیمری، عایق های رطوبتی ساخته شده بر پایه سیمان، عایق های رطوبتی آرت فلکس، عایق های رطوبتی رنگ نانو، عایق های رطوبتی ایزوپل،عایق های رطوبتی ایزوگام، فوم عایق رطوبتی XPS، عایق رطوبتی الاستومری اشاره کرد.

انواع عایق رطوبتی بر اساس روش اجرا

عایق های رطوبتی بر اساس روش اجرا معمولا به دو گروه تقسیم می شوند.

  • عایق رطوبتی گرم اجرا

    عایق رطوبتی گرم اجرا مانند ایزوگام و قیرگونی در هنگام اجرا، جهت چسبیده شدن به لایه زیرین، به گرم نمودن و شعله احتیاج دارند.

  • عایق رطوبتی سرد اجرا

    عایق رطوبتی MCI و عایق رطوبتی RCI در گروه عایق های رطوبتی سرد اجرا می باشند، چرا که صرفا با مخلوط کردن جزء پودری و مایع می توان نسبت به اجرای این دست از عایق های رطوبتی با استفاده از قلم مو و یا غلطک رنگرزی اقدام نمود.

عایق رطوبتی

ایزوگام چیست؟

ایزوگام یک پوشش مقاوم است که از قیر و الیاف مصنوعی تشکیل شده و با استفاده از گرما بر بستر بام و مکان مورد نظر نصب و چسبانده می‌شود و از ایزوگام برای عایق کردن سطوح مختلفی همچون پی، دیواره، کف و بام ساختمان‌ها و استخرها برای جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت استفاده می شود و قابل ذکر است عمر ایزوگام کیفیت خوب به ‌طور متوسط ۱۵ سال است؛ همچنین امروزه در بیش‌تر ساختمان‌ها در مرحلهٔ پی و فونداسیون و در ایزولاسیون دیوارها، سرویس‌ها و پشت‌بام، ایزولاسیون یک لایه عایق رطوبتی صورت میگیرد که جالب است بدانید که تا ۴۰ سال پیش عایق بندی ساختمان‌ها که به صورت سنتی با استفاده از قیر و آسفالت انجام می‌گرفت مقاومت بسیار خوبی را نداشتند و با گذشت زمان و پیدایش عایق‌های مختلف ایزوگامی جای خود را به این عایق‌های مقاوم و بادوام دادند.

ایزوگام

مواد تشکیل دهنده ایزوگام چیست؟

ایزوگام از لایه‌های مختلفی تشکیل شده است که باعث مقاومت بسیار بالایی در برابر، بارش باران، برف و رطوبت داشته باشد که این لایه‌ها شامل: ۶۰ الی ۷۰ درصد قیر صنعتی، لایه‌ی پلی‌اتیلن (polyethylene film) ،پودر تالک و پودر مس۶۰۰ یا پودر معدنی (mineral powder) و فویل آلومنیوم (aluminum foil) با ضخامتی برابر با ۱۴ تا ۱۶ میکرون، یک لایه تیشوی نخدار یا بافت (tissue)،مواد پلیمری به نام اتکتیک پلی پروپیلن، پلی‌استر (polyester) و مواد افزودنی ویژه لایه‌ی پلی‌اتیلن (polyethylene film) یا باند و چسب می‌باشد.

ایزوگام‌هایی که وجود دارد هر کدام بسته به نوع محصول به صورت تک لایه و یا دولایه ساخته می‌شود که تیشو و پلی‌استر وارد تشتک قیر می‌شود و سپس با مواد پرایمری یا قیر دمیده آغشته شده که در مرحله آخر و خروجی ضخامت ایزوگام تنظیم می‌شود و سپس ورق آلومینیم به لایه آغشته به مواد، چسبیده و وارد حوض آب شده و سرد می‌شود که در مرحله بعدی نیز پلاستیک به لایه پشت آن اضافه شده و ایزوگام در مرحله آخر وارد آسانسور ذخیره‌سازی می‌شود. همچنین در پایان کار فن‌های خشک‌کننده عملیات خشک کردن ایزوگام را انجام داده تا آن را بتوان رول کرده و به شکل مخروطی درآورده شود. ایزوگام ها در انواع مختلفی تولید شده و به بازار عرضه می شوند که هرکدام از آن ها با توجه به نوع سطوح، شرایط اقلیمی، ضخامت و دوام آن ها ساختار متنوع و متفاوتی دارند.

مواد تشکیل دهنده ایزوگام

عایق رطوبتی رنگ نانو

این عایق به صورت رنگ هایی ساخته شده بر اساس نانو ذرات می باشد. این رنگ ها به راحتی با استفاده از ابزار رنگ آمیزی معمولی قابل اجرا بر روی سطوح بوده و به میزان زیادی از نفوذ آب و رطوبت به درون ساختمان جلوگیری می کند؛ این نوع عایق در برابر نور خورشید و تغییرات دمایی آب و هوا مقاوم و اجرای آن با سهولت انجام می شود.

تفاوت عایق نانو و ایزوگام

در عایق بندی ساختمان دو شیوه ی رنگ نانو و ایزوگام مورد استفاده قرار می گیرد که به دلیل تفاوت هایی که با یکدیگر دارند با قیمت های متفاوتی در بازار وجود دارد.

اما این تفاوت ها در چیست و چرا باعث ایجاد تفاوت در قیمت می شود؛ در ادامه به بررسی تفاوت های ایزوگام و عایق نانو می پردازیم:

  • عایق نانو به صورت دوغاب می باشد که اجرای آن از سرعت بالاتری برخوردار است.
  • عایق رنگ نانو در برخورد با نور آفتاب نور را به میزان 90 درصد کمتر از ایزوگام بازتاب می کند و به همین ترتیب به میزان 45 درصد در مصرف انرژی صرفه جویی می کند.
  • ایزوگام پس از مدتی از سطح جدا می شود در حالیکه رنگ نانو از سطح جدا نمی شود و باد نمی کند.
  • اجرای ایزوگام نیاز به اپراتور و دستگاه مخصوص دارد در حالیکه عایق نانو به صورت رنگ است و نیازی به مهارت یا تجهیزات ندارد.
  • عایق رنگ نانو در صورت از بین رفتن با ترمیم موضعی رفع می شود.
  • عایق نانو به علت خواص کشسانی که دارد در صورت ترک خوردن سطح کش می آید و پاره نمی شود.
  • رنگ های نانو از رویش قارچ و کپک جلوگیری می کند.
  • ایزوگام قابل اشتعال بوده اما رنگ نانو اشتعال پذیر نیست.
  • عمر مفید عایق نانو 30 سال می باشد.

معایب ایزوگام

  • بعد از ۶ ماه از زمان تولید، در صورت عدم استفاده و به علت عدم نگهداری مطلوب فاسد می شود. باید بصورت عمودی در دمای ۵ تا ۳۵ درجه نگهداری شود.
  • طول عمر مفید آن حدود 15 سال می باشد، در صورتی که عمر ساختمان های کشور بیشتر از این عدد می باشد.
  • در موقع ترمیم محل های آسیب دیده، از سایر جاها بالا می زند.
  • بر اثر اشعه ماوراء بنفش تجزیه می شود.
  • در صورتی که از عایق مناسب و استاندارد استفاده نگردد ممکن است از طریق گرما آسیب ببیندو جذب گرما می تواند باعث ایجاد گرمای بیش از حد ساختمان گردد.
استاندارد ایزوگام

مزایای نصب ایزوگام

  • قابل استفاده در شرایط مختلف آب و هوایی است و آن را می توان در تمام مناطق مورد استفاده قرار داد.
  • نصب ایزوگام به آسانی صورت می گیرد و در مقایسه با قیر و گونی زمان کمتری به خود اختصاص می دهد.
  • قیمت آن مناسب است و از نظر اقتصادی یک عایق مقرون بصرفه محسوب می شود.
  • وزن بسیار سبکی دارد و بار اضافی بر ساختمان وارد نمی کند.
  • این عایق رطوبتی دچار پوسیدگی نخواهد شد.
  • به دلیل پلی استری که در ساخت آن به کار رفته است، انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد و در برابر انبساط و انقباض مقاوم می باشد.
  • مقاومت عایق رطوبتی ایزوگام در برابر تغییرات جوی و یخبندان بالاست.
  • ایجاد سطحی صاف و بدون ترک خوردگی که امکان نفوذ آب را به لایه های زیرین غیر ممکن می کند.
  • با استفاده از آن می توان سقف های مسطح و بدون شیب را عایق کاری کرد.
  • سطحی تمیز و فضایی متفاوت ایجاد می کند که نسبت به آسفالت و قیر زیباتر و بهتر است.
  • به علت مقاومت بسیار بالا یک عایق رطوبتی ایده آل است که قابل اجرا در تمام ساختمان ها می باشد.

مهمترین نکات در نصب و اجرای ایزوگام

۱-اولین و مهمترین نکته در نصب ایزوگام که مدت ها بتواند دوام بیاورد و دچار خرابی نشود جنس ایزوگام می باشد؛ به این نکته توجه کنید که ایزوگام مصرفی باید دارنده علامت استاندارد باشد و از نظر کیفیت در درجه خوب و مقبولی باشد؛ هر چقدر که عمل نصب و اجرای ایزوگامی مانند ایزوگام ایزودژ بدون مشکل و ایراد انجام شود اگر از نظر کیفیت در درجه خوب و استانداردی نباشد باید منتظر خرابی های ناشی از آن باشیم

۲-نکته بعدی که در نصب ایزوگام حائز اهمیت است سطح زیرین آن می باشد؛ سطحی که روی آن عایق بندی رطوبتی را اجرا می کنیم باید مقاومت و دوام بالایی داشته باشد؛ ایزوگام روی سطح فلزی، سرامیکی، چوبی به خوبی نمی چسبد و در مدت طولانی از روی سطح به طور کامل کنده می شود.

اگر سطحی دارید که آن را ایزوگام کردیدو مجدد می خواهید آن را اجرا کنید بهتر است از لایه فلزی آلومینیومی و یا قلع روی ایزوگام زیرین بچسبانید؛ این عمل باعث چسبندگی بیشتر ایزوگام ها به هم خواهد شد و همچنین دوام و پایداری آن را افزایش خواهد داد.

۳-نصب و اجرای ایزوگام در دمای پایین تر از ۵ درجه سانتیگراد نباید انجام شود؛ اگر دمای مورد نظر برای اجرای کار پایین باشد خاصیت الاستیکی رول ها کاهش می یاید و امکان اتصال آن به سطوح از بین می رود.

۴-همپوشانی لایه های ایزوگام از اهمیت بالایی برخوردار است.لبه ها باید ۱۰ سانتیمتر روی هم قرار گرفته و کاملا ایزوله و محکم شوند؛ باید این اطمینان را حاصل کنید که لبه ها به طور کامل روی هم قرار گرفته اند؛ برای این منظور باید از حرارت دادن و قیر آب شده استفاده شود تا اطمینان از همپوشانی ایزوگام حاصل شود.

چگونه سطح را برای ایزوگام آماده کنیم؟

بهترین مکان ها برای نصب ایزوگام نصب عایق رطوبتی آغشته به قیر است؛ سطوحی که قبلا قیر یا آسفالت شده اند بهترین مکان برای چسباندن ایزوگام می باشند.

برای چسباندن و نصب ایزوگام باید سطح مورد نظر عاری از هر گونه کثیفی و غبار و خاک باشد.

اگر محل مورد نظر پشت بام است باید کولرها و تمامی اشیا خارجی را از آن مکان خارج کنید تا عمل نصب ایزوگام بدون مشکل و به صورت کاملا یکدست اجرا شود.

مواد تشکیل دهنده

مشخصات ظاهری ایزوگام استاندارد

ایزوگام استاندارد در ابعاد ۱۰*۱ متر (طول*عرض) و ضخامت ۳.۵ تا ۴ میلی‌ متر و وزن تقریبی ۴۰ تا ۴۲ کیلوگرم به ‌صورت رول ‌های وکیوم شده تولید می‌گردد.

بهترین پوشش برای پشت بام

معمولا پاسخ به این سوال مستلزم بررسی عواملی از قبیل بررسی نوع آب و هوای منطقه، نوع سقف ساخته شده، میزان بارندگی  و نور آفتاب، و انتظاری که شما از یک عایق دارید بستگی دارد. بر همین اساس پیشنهاد می شود این مقاله را مطالعه نمائید سپس نسبت به انتخاب بهترین پوشش برای پشت بام اقدام کنید ضمن آنکه می توانید با تماس با کارشناسان ایزودژ پاسخ سوالات خود را دریافت نمائید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *