مقالات

مقاوم سازی ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟

مقاوم سازی ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟

مقاوم سازی ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟ یکی از موارد مهمی که در هنگام ساخت ساختمان‌ها باید به آن توجه شود، مقاوم‌سازی ساختمان در برابر رطوبت است. توجه به این امر در مناطقی که آب و هوای مرطوبی دارند مهم‌تر از سایر مناطق است. اگر سقف و دیوارها و کف یک ساختمان در برابر آب و رطوبت مقاوم نباشد، پس از مدتی با بارش باران و افزایش رطوبت هوا، ساختمان دچار مشکلاتی می‌شود.

از جمله مصالحی که برای مقاوم‌سازی ساختمان در برابر رطوبت و ضدآب ساختن آن استفاده می‌شوند، ایزوگام و قیرگونی هستند. با نزدیک شدن به فصل سرما و بارش برف، طبیعی است که افراد دست به کار شوند و آمادگی های لازم را برای مقاومت در برابر سرما در منزل خود فراهم آورند. یکی از اصلی ترین کارهایی که در چنین زمان هایی صورت می گیرد استفاده از ایزوگام و یا قیرگونی است. برای بسیاری از افراد انتخاب یکی از این دو شیوه کار سختی است و نمی دانند که کدامشان می تواند مناسب تر باشد.

قیرگونی چیست؟

قیرگونی نوعی ورقه سنگین است که در ساخت و ساز از آن استفاده می‌شود. این ورقه‌ها با آغشته کردن نوعی کاغذ، فایبرگلاس حصیری و گونی به قیر ساخته می‌شوند. با این ترکیب، ماده‌ای ضدآب تولید می‌شود که اصولاً از آن برای پوشش سقف‌ها استفاده می‌شود. قیرگونی تقریباً مانند ایزوگام است با این تفاوت که در قیرگونی از آسفالت استفاده نمی‌شود، در صورتی که در ساخت ایزوگام از آسفالت استفاده می‌شود. با وجود این تفاوت، از این دو محصول به یک هدف استفاده می‌شود و گاها از این دو به جای یکدیگر استفاده می‌کنند و تفاوتی برای آن‌ها قائل نمی‌شوند.

از قیرگونی قرن‌هاست که در ساخت و ساز استفاده می‌شود. در اصل از پارچه‌ها و لباس‌های کهنه برای ساخت قیرگونی استفاده می‌شد، اما امروزه از کاغذها و محصولات بازیافتی( به طور معمول از مقوا استفاده می‌شود) و خاک اره برای ساخت قیرگونی استفاده می‌شود.

ایزوگام چیست؟

به طور کلی می توان گفت که پوشش ایزوگام نوعی پوشش مقاوم از ترکیب قیر و الیاف مصنوعی است که توسط حرارت چسبانده می شود تا در نهایت بتواند از نفوذ آب و رطوبت به محیط جلوگیری نماید. می توان شاهد بود که امروزه بیشتر بنا و ساختمان ها در مرحله پی و همینطور فوندانسیون و ایزولاسیون دیوارها، سرویس بهداشتی، پشت بام ها و… از ایزولاسیون یک لایه عایق رطوبتی استفاده می کنند.

ایزوگام هایی که در بازار موجود هستند هر کدامشان با توجه به نوع محصول به صورت های تک لایه و یا دو لایه ساخته می شوند که در آن تیشو و پلی استر وارد تشتک قیر می گردد و بعد از آن هم با مواد پرایمری یا قیر دمیده آغشته می شود. در مرحله آخر نیز ضخامت ایزوگام تنظیم و بررسی می گردد.

عایق پشت بام همواره در معرض تابش نور خورشید می باشد. پس یکی از فاکتورهای مهم در عایق کاری سقف توجه به مقاومت  نوع عایق در برابر نور خورشید می باشد.

یکی از مشکلات قیر گونی این است که نمی تواند از خود در برابر نور خورشید مقاومت نماید و نرم می شود ولی مقاوم سازی ایزوگام در برابر گرما و نور خورشید زیاد است. پس ایزوگام کاری سقف تا مدت ها از نفوذ آب به ساختمان جلوگیری می کند.

براي فضاهاي كوچك يا شكستگي‌هاي زياد مانند حمام،‌ آشپزخانه و پاي ستون‌ها استفاده از قیرگونی مناسب میباشد. در حالی که در ایزوگام اجرای درزها و جلوگیری از نشتی آن و اجرا در مجاورت کفشورها به تبحر نیاز دارد.

چون در این محل ها تعداد دست بیشتری ایزوگام اجرا میشود، برآمدگی ایجاد شده باعث تشکیل حوضچه آب به مدت زمان زیاد اطراف کفشور میشود و این مساله دوام ایزوگام را کاهش میدهد.

یکی دیگر از معیارهای مقایسه مقاوم سازی ایزوگام و قیرگونی ، تفاوت روش نصب آن‌ها است. نصب ایزوگام به مراتب ساده‌تر از نصب قیرگونی است و کمتر محیط را کثیف می کند و همین امر در مقایسه ایزوگام قیرگونی، نکته مثبتی است که می‌تواند موجب افزایش مصرف ایزوگام شود. هزینه نصب ایزوگام نسبت به قیرگونی بیشتر است اما هزینه خرید آن کمتر از هزینه خرید قیرگونی است.

برای درجه‌بندی این نوع محصولات از واحد دقیقه استفاده می‌شود! به این معنا که میزان دقایقی را که یک ماده شیمیایی مرطوب حساس زمان می‌برد تا تغییر رنگ دهد. نمرات رایج ده، بیست، سی و شصت هستند. هر چه امتیاز بالاتر باشد، مقاومت در برابر رطوبت بیشتر می‌شود و در عین حال وزن آن‌ها سنگین‌تر می‌شود.

یک ورق معمولی بیست دقیقه‌ای حدود ۳/۳ پوند در مربع وزن دارد، ورق سی دقیقه‌ای ۷۵/۳ پوند در مربع و یک ورق شصت دقیقه‌ای حدوداً ۶ پوند در مربع وزن دارد. هر چه میزان استفاده از مواد در ساخت این محصول کمتر می‌شود، مقاومت آن‌ها در برابر رطوبت کمتر می‌شود، در صورتی که ورقه‌های سنگین‌تر مقاوم‌تر هستند.

 برای مقایسه ایزوگام و قیرگونی می‌توان به میزان استفاده از آن‌ها در ساخت و ساز اشاره کرد. از قیرگونی کمتر از ایزوگام استفاده می‌شود، به ویژه در پوشش سقف‌ها برای جلوگیری از نفوذ رطوبت، بیشتر از ایزوگام استفاده می‌شود.

در برخی از ساختمان‌ها از قیرگونی و آسفالت، چوب و سایر انواع تخته‌کوبی برای کف‌پوش استفاده می‌شود. گاهی از ترکیب قیرگونی با ماسه استفاده می‌شود زیرا قیرگونی به تنهایی در برابر باد و خورشید مقاوم نیست.

مقاوم سازی ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟

به طور کلی می توان گفت که نصب ایزوگام با سهولت بیشتری امکان پذیر است و تنها با کمک یک مشعل و خمیر پرایمر انجام می گیرد. این در حالی است که نصب قیرگونی مراحل سخت تری دارد و علاوه بر این هزینه بیشتری را به دنبال خواهد داشت. در کنار اینها می توان اضافه کرد که ایزوگام های مرغوب بر اثر مرور زمان پوسیده نمی شوند ولی در رابطه با قیرگونی ما شاهد آن هستیم که گذر زمان گاهی باعث نشست لایه های گونی و پوسیدگی در قیرگونی می شود.

البته ناگفته نماند که کیفیت ایزوگام شما اهمیت بالایی دارد و ایزوگام های کم کیفیت بسیاری نیز در بازار موجود هستند، بنابراین این مقایسه مقاوم سازی ایزوگام و قیرگونی زمانی قابل قبول است که ایزوگامی باکیفیت داشته باشید. علاوه بر تمامی این مسائل باید گفت که ایزوگام سبک تر است و به کارگیری ساده تر و روندگی کمتری دارد، این در حالی است که چنین ویژگی هایی به مراتب کمتر در قیرگونی ها دیده می شود.

محصولات تولید شده از ایزوگام دارای برندهای بسیار زیادی است که برای ضمانت کار خود مجبور به تحقیق و به کار بردن سرمایه برای بالا بردن کیفیت محصولات خود هستند، این در حالی است که در رابطه با قیرگونی ها هیچ برندی آنها را پشتیبانی نکرده و ضمانتی را به شما ارائه نمی دهد. بنا بر تمامی این توضیحات، توصیه ما استفاده از ایزوگام است، با این حال شما می توانید بر اساس اقلیم محل زندگی خود و معیارهایی که در ذهنتان دارید یکی از این دو گزینه را برای فصل های بارانی و برفی خود برگزینید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *